Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Χρώματα παντού...γύρω μας!

23-09-2014 Τρίτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Τα νήπια μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές (προστέθηκε η γωνιά του παιδαγωγικού υλικού) -  ανακοινώνουν τα νέα τους. 
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια:" Η καλημέρα, τα χαμόγελα, η εβδομάδα με τα χρώματα, Έμαθα τα χρώματα ..."
Το θέμα μας: Τα νήπια ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της φύσης.
 Αναγνωρίζουν και αισθάνονται με την αφή, τους μικρούς θησαυρούς (φρούτα) που έφεραν οι φίλοι τους στο σχολείο.
 α) Παρουσιάζουμε τα βιβλία των χρωμάτων και τα νήπια διαβάζουν τα χρώματα. 
β) Στη συνέχεια παίζουμε παιχνίδι μνήμης αφαιρώντας ένα ή δυο χρώματα και τα νήπια τα ανακαλύπτουν.
γ) Διαβάζουμε δύο βιβλία κάθε φορά και τα νήπια περιγράφουν αντικείμενα που θυμούνται με το ανάλογο χρώμα.
24-09-2014 Τετάρτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Τα νήπια μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές  ανακοινώνουν τα νέα τους.  
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια:" Η καλημέρα, τα χαμόγελα, η εβδομάδα του τεμπέλη, έμαθα τα χρώματα ..."
Το θέμα μας: Τα νήπια ανακαλύπτουν τα χρώματα. Το κίτρινο του ήλιου, το γαλάζιο της θάλασσας, το πράσινο του δάσους, το κόκκινο της δύσης...Όλα τα χρώματα της ζωής που μπορείς να ανακαλύψεις... 
Χωρίζονται σε ομάδες πέντε χρωμάτων με τυχαία επιλογή και ζωγραφίζουν εικόνες με το χρώμα της επιλογής τους.
Αναγνωρίζω χρώματα: β) Τα νήπια αφού ακούσουν την οδηγία με το χτύπημα της μαράκας από την κυρία, με το ανάλογο χρώμα που δείχνει  ισορροπούν στη γέφυρα με τα πλαστικά τουβλάκια του ίδιου χρώματος. (παιχνίδι ισορροπίας και αναγνώρισης χρωμάτων)


Παιχνίδια γνωριμίας: β) Τα νήπια αφού ακούσουν τις οδηγίες του παιχνιδιού, τρέχουν με το γρήγορο χτύπημα της μαράκας και μόλις η κυρία δείξει το κατάλληλο χρώμα, πηγαίνουν όλοι στο πλαστικό τουβλάκι με το ανάλογο χρώμα στην αυλή. (παιχνίδι κίνησης χώρου και χρωμάτων).


Η ώρα της χαλάρωσης: Τα νήπια μετά το μεσημεριανό γεύμα, αφού τακτοποιήσουν τα παπούτσια τους, ακούν χαλαρωτική μουσική και ξεκουράζονται.
















Η ώρα της ανασκόπησης της ημέρας:  Λίγο πριν φύγουν τα νήπια εκφράζουν συναισθήματα της ημέρας που πέρασε, τι επιθυμούν για την επόμενη ημέρα...
Ξεκινήσαμε σήμερα να διαβάζουμε μικρές ιστορίες με συνέχεια κάθε μέρα στο απογευματινό ωράριο... Η πρώτη μας ιστορία έχει να κάνει με τη μάγισσα Μυρτώ και τους σκανταλιάρηδες φίλους της...
Καλό σας απόγευμα!
25-09-2014 Πέμπτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Τα νήπια μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές  ανακοινώνουν τα νέα τους.  
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια:" Το πρωί σηκώνομαι, η καλημέρα, τα χαμόγελα, έμαθα τα χρώματα, η εβδομάδα με τα χρώματα ..."


 Αναγνωρίζουν και εργάζονται σε ομάδες τα ψυχρά και ζεστά χρώματα γύρω μας, συνθέτουν ομαδικές εργασίες στην παρεούλα. Κάνουμε καταμέτρηση ψήφων για το αγαπημένο χρώμα της ομάδας και βγαίνει νικητής το κόκκινο.
Παιχνίδια γνωριμίας: α) Τα νήπια αφού ακούσουν τις οδηγίες του παιχνιδιού, μαθαίνουν το memory, παιχνίδι μνήμης.  Εμπλουτίζεται με αυτόν τον τρόπο η γωνιά του παιδαγωγικού υλικού. Τα νήπια μαθαίνουν τον σωστό τρόπο να παίζουν με τους φίλους τους και ακολουθούν κανόνες.
Η ώρα της ανασκόπησης της ημέρας:  Λίγο πριν φύγουν τα νήπια εκφράζουν συναισθήματα της ημέρας που πέρασε, τι επιθυμούν για την επόμενη ημέρα...
Συνεχίζουμε με μεγάλη αγωνία να διαβάζουμε τη μικρή μας ιστορία  στο απογευματινό ωράριο... Η  ιστορία έχει να κάνει με τη μάγισσα Μυρτώ και τα μαγικά της, ακόμη και στο φίλο της το Πετρή...
26-09-2014 Παρασκευή
Πρωινές ανακοινώσεις: Τα νήπια μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές  ανακοινώνουν τα νέα τους.  
Το θέμα μας: Τα νήπια ανακαλύπτουν τα χρώματα- βασικά και συμπληρωματικά. Μετά την αφήγηση του βιβλίου με τίτλο "τα μαγικά χρώματα" της Σοφίας Ζαραμπούκα, τα νήπια πειραματίζονται με τις μείξεις των χρωμάτων. Χρησιμοποιούμε τις τέμπερες σε υγρή μορφή. Το κάθε παιδί βάφει την παλάμη του με ένα χρώμα. Στη συνέχεια ακουμπούν τις παλάμες τους και βγαίνει ένα καινούριο χρώμα που το αποτυπώνουν σε χαρτί του μέτρου. Διαπιστώνουν ότι έχουμε σκούρα με το μαύρο χρώμα και ανοιχτά με το λευκό, επίσης ότι μπορούμε να παράγουμε πολλά χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου