Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πρόσεχε στο δρόμο! Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.

27/05/2014 Τρίτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιοΟρίζονται οι νέοι υπεύθυνοι και ο αρχηγός της τάξης. Δίνουμε βάση στις προτάσεις για το ημερολόγιο: Σήμερα είναι, εχθές ήταν, αύριο θα είναι... 
Έχουμε εποχή Άνοιξη ... Η Άνοιξη έχει 3 μήνες...
Τώρα έχουμε... Είναι 27 Μαϊου και ο καιρός μας είναι.... (ο αρχηγός της τάξης λέει το ημερολόγιο).
Τραγούδια"Στην πόλη περπατάω", "Το τέρας της κυκλοφορίας" από τη συλλογή του  Τεμπέλη Δράκου, " Το ποδήλατό μου"του Κώστα Μακεδόνα και "Η
ποδηλάτισσα"του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγούδια που θα συνοδεύουν και τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.
Το θέμα μας: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", διαβάζουμε την ιστορία της Ελένη Πιτσιδοπούλου, εκδ. Κέδρος, σχετικά με το μπαμπά του Σταμάτη και του Γρηγόρη , είναι αυτός που λέει στους οδηγούς τι να κάνουν. Επίσης είναι αυτός που λέει στα αυτοκίνητα, στα μηχανάκια, στα ποδήλατα και στους πεζούς πότε είναι η σειρά τους να περάσουν. Είναι αυτός που ορίζει τους κανόνες για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στους δρόμους. Πολλές ερωτήσεις και συζήτηση με τα νήπια για τους κανόνες του κυρίου Κ.Ο.Κ.
Κατασκευές: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", σήματα στην τάξη μας για τη γιορτή λήξης. Tα νήπια αφού άκουσαν με προσοχή τον τρόπο που θα εργαστούν με τα πινέλα και τα χρώματα, σε κάθε ομάδα (4),  ετοίμασαν ένα μικρό εργαστήρι του κύριου Κ.Ο.Κ. Με υπομονή κατασκεύασαν τα σήματα-πινακίδες .
 Στη συνέχεια άρχισαν να τα κολλούν και να συνθέτουν το παζλ των κανόνων-οδηγιών της κυκλοφορίας στη γωνιά του κύριου Κ.Ο.Κ.
- Ένα παιχνίδι ερωτήσεων :
 γνωρίζουμε τα σήματα κυκλοφορίας και τα χρώματα που έχουν τι σημαίνουν; 
Τα νήπια έμαθαν και ρώτησαν για σήματα -πινακίδες που δεν γνωρίζουν. 
Με τη βοήθεια του google μάθαμε για τα σήματα και για το βιβλίο των οδηγών για δίπλωμα οδήγησης.
Κατασκευές: "Αυτοκίνητο", στο απογευματινό ωράριο μετά την ξεκούραση του διαλείμματος, τα νήπια κόβουν και συνθέτουν το αυτοκίνητο , μέσα από την ιστορία "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ."
28/05/2014 Τετάρτη
Θέμα συζήτησης: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", στα μαθηματικά, παιχνίδι  με σήματα κυκλοφορίας και αντιστοίχιση με ανάλογο σχήμα. Μπορούν τα νήπια να συμπληρώσουν τον πίνακα διπλής εισόδου, σε φύλλο εργασίας,  με σημεία αναφοράς σχήμα και σήμα;
Τραγούδια"Στην πόλη περπατάω", "Το τέρας της κυκλοφορίας" από τη συλλογή του  Τεμπέλη Δράκου, " Το ποδήλατό μου"του Κώστα Μακεδόνα και "Η ποδηλάτισσα"του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγούδια που θα συνοδεύουν και τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.
Πρόβα γιορτής: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", τα νήπια μαθαίνουν τα
τραγούδια και παίζουν το θεατρικό,  που θα παρουσιάσουν στη γιορτή λήξης.
29/05/2014 Πέμπτη
Θέμα: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", να αποδώσουν τα νήπια μια σωστή και μια λάθος συμπεριφορά πεζού ή οδηγού. Τα νήπια φαντάστηκα σκηνές σωστής  ή λάθος συμπεριφοράς και ζωγράφισαν ανάλογη εικόνα στο μπλοκ ζωγραφικής.
Τραγούδια"Στην πόλη περπατάω", "Το τέρας της κυκλοφορίας" από τη συλλογή του  Τεμπέλη Δράκου, " Το ποδήλατό μου"του Κώστα Μακεδόνα και "Η
ποδηλάτισσα"του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγούδια που θα συνοδεύουν και τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.
Πρόβα γιορτής: "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ", τα νήπια μαθαίνουν τα τραγούδια και παίζουν το θεατρικό,  που θα παρουσιάσουν στη γιορτή λήξης.
Φύλλο εργασίας: "Βρες τις διαφορές", τα νήπια αφού παρατηρήσουν τα δυο αυτοκίνητα βρίσκουν τις έξι(6) διαφορές και ζωγραφίζουν τις εικόνες.
30/05/2014 Παρασκευή

Κατασκευή σκηνικού: "Φόντο στα σήματα","Δημιουργία πόλης" τα νήπια χωρισμένα σε μικρές ομάδες συνεργάστηκα και συνέθεσαν το χάρτη της περιοχής μας. Δημιούργησαν τη γειτονιά μας με τα κτίρια που βρίσκονται κοντά στο σχολείο. Ένα μικρό εργαστήρι δημιουργίας και χαράς έγινε η τάξη, όπου τα παιδιά με τη συνοδεία των τραγουδιών της γιορτής ζωγράφισαν με πινέλα την πόλη και με σφουγγάρι το φόντο των σημάτων.
 Πρόβα γιορτής: "Κυκλοφορώ με ασφάλεια", τα νήπια μαθαίνουν τα τραγούδια και παίζουν το θεατρικό,  που θα παρουσιάσουν στη γιορτή λήξης. Η πρώτη δοκιμή με τα δύο τμήματα μαζί και την
παρουσία των δυο μικρών θεατρικών, "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ". και ¨Οδηγούμε κι εμείς... ποδήλατο" ενθουσίασε τα νήπια, που βίωναν το παιχνίδι ρόλων και τα τραγούδια.
Τεχνική origami: "Μέσο μεταφοράς-ελικόπτερο", δείχνουμε στα παιδιά την Ιαπωνική τεχνική ori (που σημαίνει δίπλωμα) και gami (που σημαίνει χαρτί). Στη συνέχεια με απλό δίπλωμα ορθογωνίου χαρτιού τα νήπια διασκεδάζουν με το ελικοπτεράκι.

                                                        


                                                                Καλό Σαββατοκύριακο! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου