Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ένα γράμμα για μας ...Παιδιά,γειά σας...

23-01-2012 Δευτέρα
Στον πίνακα παρουσίασης είναι αναρτημένοι οι μήνες του χρόνου που παρουσιάζουν έλληνες ζωγράφους στο ημερολόγιο του προηγούμενου έτους.
- Τα νήπια καλούνται (4 σε αριθμό, ανά εποχή ), να περιγράψουν τις εικόνες και να μας πουν ποιούς άλλους ζωγράφους γνωρίζουν.
Θυμούνται τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη και τον Αλέκο Φασιανό, από προηγούμενη δραστηριότητα. 
Περιγράφουν τις εικόνες και συζητάμε με τα νήπια συναισθήματα που μας προκαλούν τα χρώματα στη ζωγραφική, τι να ένιωθε άραγε ο ζωγράφος την ώρα της δημιουργίας;
Δημιουργούν το δικό τους έργο και δίνουν την ονομασία σ' αυτό.
-Παρουσιάζουμε έργα του Matisse και γνωρίζουν την τεχνική πουαντιγιέ στη ζωγραφική.


24-01-2012 Τρίτη


Σε έναν φάκελο κρύβεται η έκπληξη...  Γνωρίζω έναν σπουδαίο ζωγράφο... (Συζητάμε για τον αποστολέα και παραλήπτη του γράμματος, τη διεύθυνση, το γραμματόσημο, κ.ά.)
"Με λένε Πάμπλο Πικάσο και είμαι ζωγράφος. Γεννήθηκα στην Ισπανία και από μικρό παιδί μου άρεσε να σχεδιάζω και να ζωγραφίζω. Σπούδασα ζωγραφική και έγινα ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους του κόσμου.
Εκτός από τη ζωγραφική μου άρεσε το κολλάζ, αλλά και να δημιουργώ γλυπτά και κατασκευές από παράξενα υλικά. Έφτιαξα χιλιάδες διαφορετικά έργα και θα ήθελα να γνωρίσετε κάποια που είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν.Μαζί με το γράμμα μου θα βρείτε και ένα πολύχρωμο κουρελάκι, που θα σας βοηθήσει να τα ανακαλύψετε.

Ξέρω καλά ότι και εσείς μπορείτε να κάνετε καταπληκτικές ζωγραφιές και είμαι σίγουρος πολύ καλύτερες από τις δικές μου. Μάλιστα μπορώ να πω ότι σας ζηλεύω λιγάκι και πάντα προσπαθούσα να ζωγραφίζω σαν και εσάς, δηλαδή σαν παιδί"
Με πολλούς χαιρετισμούς                    
Πάμπλο Πικάσο
Λίγα λόγια: Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας και θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ου αιώνα.Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε από τον πατέρα του-ζωγράφο και θεωρούνταν παιδί-θαύμα.Έζησε στη Βαρκελώνη και στο Παρίσι και επηρεάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες και 
  ιδιαίτερα από την αφρικανική τέχνη.
Πληροφορίες: (Παράθυρο τεύχος 73).


Περιγράφουν τις εικόνες-έργα του Πικάσο και ανακαλύπτουν τα πρόσωπα, τους μουσικούς και το δεύτερο έργο άνδρας-γυναίκα μαζί.

(Μια δραστηριότητα στη γλώσσα που αφορά την παρατήρηση και τον συντονισμό χεριού-ματιού, λεπτή κινητικότητα γραφής. Ποιά λέξη μπορεί να διαβαστεί;)
Καλούνται σε δραστηριότητα στη γλώσσα να ανακαλύψουν και να κυκλώσουν λέξεις, όπως και το όνομα του ζωγράφου. 
                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου