Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δεν αντιλαμβάνονται και δεν μετράνε το χρόνο όπως οι μεγάλοι. Δεν μπορούν να κατανοήσουν έννοιες όπως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το χθες, το αύριο κ.λ.π.Οι πρώτες έννοιες που πρέπει να κατανοήσει το παιδί σε σχέση με το χρόνο είναι η αλλαγή, η διαδοχή, η σειρά και η διάρκεια.


Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιληφθούν τον χρόνο μέσα από επαναλαμβανόμενες βιωματικές δραστηριότητες, μέσα από την παρατήρηση και το παιχνίδι.
09-01-2012 Δευτέρα
- Το ημερολόγιο καιρού βοηθά στην αντίληψη εννοιών όπως το χθες, το σήμερα και το αύριο.
Δραστηριότητες στη γωνιά της συζήτησης: -  στον πίνακα του ημερολογίου ζητάμε από τα νήπια να μας περιγράψουν την ημέρα, την εποχή, τον καιρό, τις δραστηριότητες της ημέρας.
Τι μέρα έχουμε σήμερα, χθες, αύριο; Συνθέτουν μικρές προτάσεις με δραστηριότητες στο παρελθόν (χθες), στο παρόν (σήμερα) στο μέλλον (αύριο).
10-01-2012 Τρίτη

- "Του γενάρη το φεγγάριήλιος της ημέρας μοιάζει" τα νήπια διαβάζουν  την πρόταση με τις εικόνες του φεγγαριού και του ήλιου σε εικόνες. 
- Συνθέτουν τις λέξεις αυτές με τη βοήθεια από το αλφαβητάριο.

- Επίσης λέμε στα παιδιά λέξεις και ζητάμε να βρουν τις αντίθετες τους: π.χ. Μέρα-Νύχτα, Πρωί-Βράδυ, Φεγγάρι-Ήλιος, Πριν-Μετά,, Νωρίς-Αργά, Σήμερα-Χθες κ.ά που έχουν σχέση με το χρόνο.
-Στον πίνακα κιμωλίας που προστέθηκε στην παρεούλα μας, για να συνηθίζουν τα νήπια τη γραφή με κιμωλία, (το νήπιο που λέει καθημερινά το ημερολόγιο γράφει την ημέρα και ημερομηνία από τον πίνακα), γνωρίσαμε τη διαδοχή της ημέρας-νύχτας και των ωρών πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ.
-Ζητάμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν δραστηριότητες που γίνονται στη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, καθώς και τι έκαναν και πως πέρασαν την προηγούμενη μέρα.






-Να αναγνωρίζουν τις λέξεις που κρύβουν οι εικόνες φεγγάρι, ήλιος με πεζά και κεφαλαία γράμματα.
-Ζητάμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν δραστηριότητες που γίνονται στη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, καθώς και τι έκαναν και πως πέρασαν την προηγούμενη μέρα.
π.χ Την ημέρα πάμε σχολείο (Χριστιάνα), Το πρωί ξυπνάμε νωρίς (Μαγδαληνή), Σήμερα παίξαμε πολλά παιχνίδια (Στέφανος) κ.ά



11-01-2012 Τετάρτη

Οι εποχές:
-Πόσες εποχές έχει ο χρόνος;
-Σε ποιά είμαστε τώρα;


Τι συμβαίνει το χειμώνα που δε συμβαίνει σε άλλη εποχή;
Ποιές αλλαγές στη φύση παρατηρήσαμε το φθινόπωρο και ποιές το χειμώνα; Δείχνουμε στα νήπια εικόνες από το βιβλίο "Μαθαίνω τις εποχές:άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας...και πάλι άνοιξη", εκδ. Σαββάλας.


- Καταγράψαμε στον πίνακα κιμωλίας τα ρούχα του χειμώνα, που χρησιμοποιούμε για να κρατούν ζεστό το σώμα μας και να το προστατεύουν από το χιόνι. τον αέρα και τη βροχή.
- Αναφερθήκαμε στα μέσα και στους τρόπους που ανακάλυψε ο άνθρωπος από την αρχαιότητα ως σήμερα για να ζεσταθεί. (Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τα παραμύθια από τη βιβλιοθήκη μας που αλλάξαμε και έχουν ως θέμα την Ελληνική Μυθολογία)
- Ο Προμηθέας με αφορμή τη φωτιά ήταν το πρώτο μας παραμύθι.  

13-01-2012 Παρασκευή
- Η αρπαγή της Περσεφόνης  είναι ένας ωραίος μύθος για να προσεγγίσουμε την αλλαγή των εποχών μέσα από το παραμύθι και την αλήθεια ( με την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο (εποχές) και  γύρω από τον εαυτό της (μέρα-νύχτα). 
Μάλιστα τόσο πολύ τους άρεσε η αφήγηση του παραμυθιού που ζήτησαν να ζωντανέψουμε την ιστορία την  επόμενη εβδομάδα με το θέατρο μας.



16-01-2012 Δευτέρα
- Εποχές-Μήνες του χρόνου και αντιστοιχία με εικόνες:
Τα νήπια τοποθετούν τις καρτέλες με τις λέξεις των εποχών και σε αντιστοιχία τις εικόνες, διαβάζουν τη διαδοχή των εποχών.
Επίσης μιλούν για χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε εποχής


- Σε κάθε εποχή ταυτίζουν εικόνες ζωγράφου από το περσινό μας ημερολόγιο.










17-01-2012 Τρίτη
- Το θέμα μας σήμερα ήταν το ρολόι. Πως μετρούσαν τις ώρες οι άνθρωποι στο παρελθόν και σήμερα.






-Τα νήπια κατασκεύασαν το δικό τους ρολόι και παρατηρώντας το μεγάλο ρολόι της κυρίας έμαθαν για τους δείκτες του ρολογιού, τους αριθμούς, πότε η ώρα είναι ακριβώς, πότε είναι και μισή, και τέταρτο ή παρα τέταρτο.


18-01-2012 Τετάρτη
- Διαδοχή μηνών και τραγούδι: Δώδεκα μήνες αθλητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου