Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ...

31-10-2011ΔΕΥΤΕΡΑ -  ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 
Α) ΠΑΡΟΙΜΙΑ:


"Σταλαγματιά σταλαγματιά
               γεμίζει η στάμνα η πλατιά"


Β)  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ    ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

 Η αποταμίευση είναι ένα αγαθό που εξασφαλίζει το μέλλον μας.

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης. Το 1936 η χώρα μας προσχώρησε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Αποταμίευσης.


  • Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να μπορέσουν τα παιδιά μας να καταλάβουν την αξία του χρήματος;

- Μαμά,θα μου πάρεις ένα αυτοκινητάκι; Πόσο θέλω έναν υπολογιστή σαν της Μαρίας!  Α! Ναι μου αρέσει πολύ αυτή η κούκλα της Κατερίνας, πότε θα μου την αγοράσεις;
- Δεν έχουμε τόσα λεφτά παιδάκι μου!
- Ε, τότε ας "πάρουμε" και λεφτά για να έχουμε!
Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν από τη μικρή τους ηλικία ότι τα χρήματα βοηθούν στο να αποκτήσουμε κάποια αγαθά. Αυτό που θα πρέπει όμως να καταλάβουν είναι το πως φτάνουν στα χέρια μας, ποια είναι η αξία τους και πως θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να τα καθοδηγήσουμε σωστά, μέσα από διάλογο και συζήτηση όπως και με παραδείγματα και παιχνίδια, ώστε να κατανοήσουν την έννοια του κουμπαρά και της αποταμίευσης. Οφείλουμε να τους δείξουμε με λίγα λόγια πως να διαχειρίζονται σωστά το χαρτζηλίκι τους. Βέβαια μπορούν να μάθουν τον τρόπο για να κάνουν κι εκείνα το κουμάντο τους, όπως λέει ο λαός μας.

  • Μπαμπά, τι είναι τα λεφτά;

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε στα παιδιά για τα χρήματα και τη σωστή τους διαχείριση, καλό θα ήταν να ετοιμάσουμε ένα σύντομο αλλά και λιτό πλάνο στο μυαλό μας με το τι ακριβώς θα θέλαμε να μάθουν.
Στόχος μας είναι να καταλάβουν ότι τα χρήματα είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να καλύψει τόσο τις βασικές μας ανάγκες (στέγη, τροφή, περίθαλψη, ένδυση), όσο και κάποιες επιθυμίες μας, όπως π.χ. ένα παιχνίδι, μια βόλτα στο "λουναπάρκ". Η γνώση για όλα αυτά βρίσκεται στα χέρια μας και μπορούμε να την περάσουμε στα παιδιά ξεκινώντας από κάποιες βασικές "χρηματικές έννοιες", όπως την εργασία, το χαρτζηλίκι, την αποταμίευση, τη διαχείρηση των χρημάτων.

  • Μια πρόκληση για μικρούς και μεγάλους ...

Δείτε την 31 Οκτώβρη - Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, σαν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε να ταϊζετε το πήλινο γουρουνάκι σας. Προσπαθήστε να αποταμιεύετε ένα συμβολικό ποσό κάθε εβδομάδα - εσείς από το μισθό σας και τα παιδιά από το χαρτζηλίκι τους - και αυτό σε δύο, τρεις ...πέντε μήνες μπορεί να αλλάξει το γουρουνάκι με υπέροχα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ή ένα καταπληκτικό αποκριάτικο πάρτι ή σε ένα όμορφο ποδήλατο για βόλτες στην πόλη ή στον ποδηλατόδρομο.

Μέσω της στάσης μας κατά τη διάρκεια απλών και καθημερινών δοσοληψιών - όπως για παράδειγμα τις έξυπνες αγορές που κάνουμε μαζί με τα παιδιά, την αποταμίευση στον οικογενειακό κουμπαρά, τη χρήση των χρημάτων μας για διασκέδαση σε λογικό πάντα πλαίσιο, ακόμα και την αναγνώριση μιας σπάταλης κίνησης, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών αλόγιστων σπαταλών. Ναι μπορούμε να διδάξουμε μ' όλα αυτά στα παιδιά μας πολλά από τα "κομμάτια" της σωστής διαχείρισης των χρημάτων.
Γ) ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΛΕΞΕΙΣ-ΕΙΚΟΝΑ:




















Δ) Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:
Εκδ. ΡΕΚΟΣ Ε.Π.Ε.  - το παραμύθι σε ποιητική μορφή με όμορφες εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου